23948sdkhjf

Aalborgplejehjem vinder pris for demens-indretning

Aalborg Kommunes specialplejehjem Tornhøjhaven har vundet prisen for demensvenlig boligindretning. Den blev uddelt på det netop afholdte Demens Topmødet.

Indretning af hjemmet og omgivelserne spiller en stor rolle i hverdagen for mennesker, som lever med en demenssygdom. Omgivelserne kan give tryghed, ro og følelsen af at være hjemme.

Det er ergoterapeut Lise Nevstrup fra Aalborg Kommune, som står bag den prisvindende indretning af Tornhøjhaven. Sammen med kolleger, pårørende og beboere har hun ommøbleret beboernes fælles køkkenalrum til hyggelige boliger med fokus på god belysning og mindre støj for at skabe de rette stimuli til mennesker med en svær demenssygdom.

Et hjemligt præg

Ved hjælp af farver på væggene, malerier og pynteting har specialplejehjemmets 12 boenheder fået et mere hjemligt præg, som kan øge beboernes trivsel.

Nyindretningen af Tornhøjhavens boenheder fandt sted et år efter indvielsen, og derfor har medarbejdere og pårørende fulgt forandringerne og kunnet mærke, hvordan den har øget trivslen på stedet:

- Vi kan mærke, at den hjemlige og demensvenlige indretning giver vores beboere en følelse af ro og tryghed, forklarer leder af Tornhøjhaven Tina Lundquist Christensen i en pressemeddelelse.

- Før kunne en beboer godt sidde i dagligstuen og sige: "Jeg sidder og venter hos tandlægen", fordi væggene var hvide, og udsmykningen sparsom. Det oplever vi ikke længere. Nu kan man mærke, at Tornhøjhaven er et hjem. Det skaber tryghed, ro og en god stemning, tilføjer hun.

Både hjem og arbejdsplads

For Lise Nevstrup Andersen har det været spændende, men også udfordrende at arbejde med indretningen af Tornhøjhaven.

- Det er ikke helt let at forvandle store køkkenalrum til små hyggelige boliger og skabe de rette stimuli for hver enkelt beboer. Tornhøjhaven er ikke kun et hjem - det er også en arbejdsplads, og derfor skal indretningen og materialevalget koordineres i forhold til brandsikkerhed og hygiejneregler. Samtidig skal indretningen også passe til den enkelte beboer. Det er jo deres hjem. Derfor er indretningen en proces, der i princippet aldrig slutter, siger Lise Nevstrup Andersen.

Rådmand Jørgen Hein fra Ældre- og Handicapforvaltningen glæder sig over hæderen til Tornhøjhaven:

- Det er både flot og fortjent, at Lise Nevstrup Andersen og Tornhøjhaven bliver hædret for deres arbejde med at forvandle både inde- og uderum til omgivelser, der skaber tryghed og trivsel for mennesker med svære demenssygdomme, siger han.

Prisen for demensvenlig boligindretning uddeles af Demensalliancen og Fremfærd Sundhed & Ældre på Demens Topmødet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109