23948sdkhjf

Seks gymnasier må ikke optage nye elever i næste skoleår

Når unge starter i 1.g i gymnasiet landet over i det kommende skoleår bliver der tomme klasselokaler på seks gymnasier.

For at vende en udvikling med faldende ansøgninger og en "skæv" elevsammensætning har et flertal i Folketinget besluttet, at gymnasierne ikke må optage nye elever efter sommeren.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi skal have brudt den sociale polarisering og den etniske opdeling, og det nytter ikke noget at lukke øjnene og tro, at udfordringerne går væk af sig selv, sige børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Der er nogle steder, hvor elevsammensætningen er for skæv. Nu giver vi en hjælpende hånd til at understøtte det lokale arbejde og få rettet op, så skolerne kan få en frisk start.

Institutionerne modtager kompensation på samlet 139,3 millioner kroner for de tabte taxameterindtægter, som der normalt modtages, når der optages nye elever.

Dermed behøves der ikke afskediges lærere eksempelvis, lyder det.

Gymnasierne det drejer sig om er Herlev Gymnasium, Hvidovre Gymnasium, Høje-Taastrup Gymnasium, Sydkysten Gymnasium, Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium.

Uddannelserne, hvor der ikke må optages nye førsteårselever, er forskellig fra gymnasie til gymnasie, men drejer sig om enten stx, hhx, hf eller flere på en gang.

Det nye tiltag er nødvendigt, fordi institutionerne "har forsøgt at vende udviklingen, men har manglet de nødvendige redskaber".

Gymnasierne er udvalgt efter tre kriterier omkring ansøgertal og elevsammensætning baseret på forældreindkomst.

Bag aftalen er regeringen, Dansk Folkeparti, De Radikale, Enhedslisten, SF, Alternativet og Kristendemokraterne.

Vi har ikke brug for en frisk start

Rektor på Høje-Taastrup Gymnasium, Ida Diemar, har ikke efterspurgt en "frisk start", som hendes gymnasie nu skal have efter en ny politisk aftale.

- Vi har gode resultater, vi har lavt fravær og frafald, og så har vi mange piger, der vælger naturvidenskab. Så som sådan honorerer mine elever de krav, som stilles politisk. På den måde har vi ikke brug for en ny start, siger Ida Diemar.

Hun forstår dog godt ud fra et større perspektiv, at man gerne vil gøre noget ved elevsammensætninger.

- Det er klart, at ud fra et samfundsmæssigt perspektiv er det fornuftigt, at man kigger på det, så det ikke er Høje-Taastrup Gymnasium alene, der skal løse integrationen i samfundet, men at vi gør det i samspil alle sammen.

Til gengæld påpeger Ida Diemar, at Høje-Taastrup Gymnasium har et "stabilt søgetal".

I 2019 havde 33 procent af eleverne på stx, som er den uddannelse, der bliver ramt på Høje-Taastrup Gymnasium, en anden etnisk baggrund end dansk ifølge Danmarks Statistik.

Og det er ikke tilfældigt, fortæller Ida Diemar.

- Ligesom på alle andre danske gymnasier, så tiltrækker skoler bestemte elevtyper. Det, jeg kan se på min skole, er, at vi tiltrækker mange elever med anden etnisk baggrund, og de søger min skole, fordi de falder til, bliver set og bliver løftet fagligt, siger hun.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.156