23948sdkhjf

Esbjerg Kommune vinder Brolæggerprisen for tredje gang

Årets Brolæggerpris går i år til Esbjerg Kommune for det flotte brolægningsarbejde i Kongensgade.

Ifølge Brolæggerlauget under DI Byggeri, som uddeler prisen, er arbejdet det største brolægningsprojekt, som har vundet Brolæggerprisen.

Det er samtidig tredje gang, at Esbjerg Kommune vinder prisen. I 2002 var det for renoveringen af Torvegade og i 2013 modtog tegnestuen Schønherr prisen for design af den nye Ribe Domkirkeplads.

Brolægningsarbejdet på Kongensgade er udført af Arkil-Stürup, landskabsarkitekt Preben Skaarup har tegnet projektet, mens Rambøll har været tilknyttet som rådgiver og Cowi har ført tilsyn.

- Det kræver faglighed, dygtighed, samarbejde og planlægning med erhvervslivet og butikker. En byggeleder, der har overskud og er omstillingsparat. Man skal kunne sit håndværk og formå at omsætte bygherrens og arkitektens ønsker til et stykke arbejde, og det har Arkil-Stürup formået. Og så skal der en Kongensgade til, siger oldermand Claus Johnsen i en pressemeddelelse.

Brolæggerprisen
Brolæggerprisen gives som anerkendelse til en kommune, bygherre eller projekterende arkitekter og ingeniører, der i særlig grad har udvist iderigdom og nytænkning i forbindelse med anvendelse af det traditionsrige brolæggerfag.
Prisen, som er uddelt siden 1986, består af en lille messingplade, der er monteret på en granitsten, og som kan sættes et sted, hvor den kan ses samt en medfølgende check på 25.000 kr.
Brolæggerprisen uddeles af Brolæggerlauget under DI Byggeri

Vadehavets mønstre

Granitbrosten i tusindvis og knap syv års arbejde ligger bag renoveringen af den cirka én kilometer lange Kongensgade samt sidegader.

Granitbelægningen er en fortolkning af Vadehavets mønstre af strømribber i sandbunden, og motivet gennemføres ved at variere granitstenenes farve, størrelse, overflade samt belægningens fald.

Ved hjælp af små niveauspring i belægningen sikres en effektiv afvanding. Granitsten, som er støbt og nedsænket både på tværs og på langs af gaden, sikrer, at belægningen ikke skrider. Den øvrige belægning er sat i grus og vil med tiden blive jævn med låsebåndene i takt med at den belastes.

Symmetrisk opbygget

Vadehavstemaet ses tydeligt i indretningen af gaden. Bænkene er udformet som bølger, marehalmen er hentet ind og står i de nye planteinstallationer, og gule ravklumper lyser op i gaden. Lege- og aktivitetsområder følger ligeledes det maritime tema.

Gaderummet er fortsat symmetrisk opbygget med en trafikzone i midten, udstillings- og inventarzone på begge sider og en gangzone langs butiksfacaderne.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.11