23948sdkhjf

Undersøgelse af udbygningsaftaler griber om sig

Udviklere, grundejere, politikere og andre med interesse i Aalborg Kommunes brug af udbygningsaftaler – og ikke mindst lovligheden heri – må væbne sig med tålmodighed. 

Den uvildige advokatundersøgelse af kommunens brug af udbygningsaftaler i den ti år lange periode fra starten af 2011 til september 2021 bliver ikke færdig ved udgangen af oktober, som forventningen ellers lød, da By- og Landskabsudvalget i Aalborg Kommune i september besluttede at igangsætte undersøgelsen.

Vi skal i stedet hen mod slutningen af november, inden den foreligger, fortæller by- og landskabsrådmand Hans Henrik Henriksen (S) nu til Nordjyske.dk.

1,7 millioner dokumenter

Det er Advokatfirmaet Hortens, der står for undersøgelsen, som har bedst om den ekstra måends ekstra tid efter at have modtaget hele 1,7 mio. dokumenter.

Hvad er en udbygningsfatale?

En udbygningsaftale en aftale mellem en grundejer og en kommune, der indgås på grundejerens opfordring. Ved aftalen opnår grundejeren øgede lokalplanmæssige muligheder mod at forpligte sig til at afholde udgifter til etablering af offentlig infrastruktur.

Udviklingsaftaler indgås typisk i forbindelse med større eller mindre byudviklingsprojekter.

Loven blev introduceret med ændringer til Planloven i 2007.

– Jeg er godt nok noget overrasket over, at det drejer sig om så mange dokumenter. Det er voldsomt. Men det har måske noget at gøre med, at det omfatter alt fra dialoger med udviklere til lokalplan-materiale, mail-korrespondancer, mødereferater og meget andet, forklarer Hans Henrik Henriksen til Nordjyske og tilføjer: 

– Og her til kommer også sager, hvor man har diskuteret udbygningsaftaler, der ikke er blevet til noget. Så det er jo et bredt spekter.

Politisk pres voksede  

Aalborg Kommunes brug af udbygningsaftaler har været i vælten siden, folkene bag Spritten A/S, som står bag en del af omdannelsen af Aalborgs gamle spritfabrik til en ny bydel, i sommers trykkede på pause-knappen på deres projekt. Trækket kom ifølge Spritten-idemand Martin Nielsen efter, at selskabets juridiske rådgivere havde sat spørgsmålstegn ved lovligheden af en udbygningsaftale indgået med Aalborg Kommune. 

Det omfatter undersøgelsen

Undersøgelsen omfatter perioden 1. januar 2011 – 1. september 2021. 

Der udvælges med bistand fra Horten Advokatpartnerselskab stikprøver af følgende kategorier: 

  • Afsluttede sager, hvor der er indgået udbygningsaftaler
  • Afsluttede sager, hvor spørgsmålet om udbygningsaftaler har været rejst, men hvor der ikke er indgået en sådan aftale
  • Verserende sager, hvor spørgsmålet om udbygningsaftaler er rejst, hvad end dette er blevet afvist eller fortsat er en mulighed i det konkrete projekt. 

Stikprøverne udvælges med fokus på variation i forhold til undersøgelsens tidsmæssige udstrækning, beløbet afholdt af grundejeren til infrastrukturudgifter, og om aftaleparten er en virksomhed eller private personer. 

Derudover omfatter undersøgelsen de konkrete sager, som har givet anledning til iværksættelse af advokatundersøgelsen, der er tilgængelig frem til den 1. oktober 2021.

Kilde: Aalborg Kommune / Advokatundersøgelsens kommissorium.

Måneden efter - i juli – viste det sig, at rådmand Hans Henrik Henriksen i oktober 2019 var kommet med udtalelser om  et projekt på Aalborgs Østre Havn, der kan tolkes som i strid med frivilligheden i udbygningsaftaler.  

Efter byrådsmedlemmer fra Venstre og Dansk Folkeparti havde krævet en uvildig advokatundersøgelse meldte også Enhedslisten, Radikale Venstre og Konservative sig i koret, der ønskede en uvildig undersøgelse.

Ifølge Hans Henrik Henriksen er det et enigt by- og landskabsudvalg, som bakker op om, at advokatundersøgelsen tager længere tid end først forventet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125