23948sdkhjf

295 millioner til energiprojekter i kommuner og regioner

En tilskudspulje på i alt 295 mio. kroner til kommuner og regioner skal sætte skub i energirenoveringer og digitale projekter, så de offentlige bygninger fremover bruger mindre energi.

Det anslås nemlig, at op mod 70 procent af de offentlige bygninger har et energimærke D, E, F eller G, som er i den laveste ende af skalaen.

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse. 

Derfor kan kommuner og regioner, der gerne vil spare på energien og dermed også CO2-udledningen, søge om tilskud til projekter, der skal forbedre energiforbruget i offentlige bygninger fra en ny grøn pulje på i alt 295 mio. kroner.

Fra d. 1. til 8. november kan der søges om de første 150 mio. kroner.

- Det giver mening hele vejen rundt, når de utætte vinduer i den lokale skole bliver skiftet ud med nye. Indeklimaet bliver bedre, og der er besparelser at hente på både varmeregningen og CO2-udledningen. At bruge mindre energi handler også om at bruge energien rigtigt, og derfor er det samtidig vigtigt, at kommunerne og regionerne også får bedre redskaber til digitalt at overvåge og optimere energiforbruget. Med et grønt tilskud i hånden får de derfor nu en hjælpende hånd, så der kan sættes gang i flere af de grønne projekter, der kommer både borgere og klimaet til gode, siger klimaminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Digitale løsninger og varmepumper

Gennem puljen kan den enkelte kommune eller region få et tilskud, der svarer til 30 procent af prisen for de grønne projekter, der er meldt ind og godkendt. Hver kommune eller region kan maksimalt få et tilskud på fem mio. kroner fra puljen.

Der kan både søges om tilskud til energirenoveringsprojekter som f.eks. nye vinduer eller konvertering til varmepumper. Det er også muligt at søge om tilskud til digitale løsninger og software, der kan overvåge og optimere energiforbruget i de offentlige bygninger, ligesom der også gives tilskud til undervisning i energirigtig drift.

For at sikre størst mulige energibesparelser er tilskuddene målrettet bygninger i den lave ende af energimærkningsskalaen altså D, E, F eller G.

Energistyrelsen prioriterer for hver ansøgningsrunde de ansøgte energiforbedringsprojekter ud fra størst beregnet energibesparelse over projektets levetid i kWh pr. estimeret tilskudskrone og år pr. ansøgt projekt.

Den grønne puljes 150 mio. kroner i 2021 følges op af yderligere 145 mio. kroner i 2022.

Hvad kan der ydes tilskud til?

Bekendtgørelsen fastlægger, at kommuner og regioner kan opnå tilskud til energiforbedringsprojekter og digitale løsninger:

  • Renoveringsprojekter, herunder udskiftning af vinduer, efterisolering og lignende.
  • Konvertering fra olie- og gasfyr, biokedel og elvarme til varmepumper eller fjernvarme.
  • Digitale løsninger til databaseret energiledelse, herunder løbende dataindsamling og –behandling.
  • Renoveringsprojekter, konverteringer og digitale løsninger i fredede bygninger.

I 2021 er der afsat i alt 150 mio. kroner i puljen. Heraf øremærkes 15 procent af puljens midler til digitale løsninger og intelligent styring af energiforbruget i offentlige bygninger.

Med et ønske om at fremme en geografisk spredning i fordelingen af midler er der fastsat et tilskudsloft på 4 mio. kr. for energiforbedringsprojekter og 1 mio. kr. for digitaliseringsprojekter. Hver kommune og region kan således søge tilskud til et eller flere projekter inden for hver kategori og kan som udgangspunkt opnå tilsagn om tilskud på maksimalt 5 mio. kr.

Kilde: Energistyrelsen

Foto: Colourbox

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125