23948sdkhjf

Få overblikket: Regionsrådsformændene er fundet

Der var ikke lagt op til de store overraskelser forud for tirsdagens regionalvalg. Socialdemokratiet blev spået til at holde fast i sine fire formandsposter i regionsrådene, mens Stephanie Lose (V) sad sikkert i stolen i Syddanmark.

Men en enkelt overraskelse blev det alligevel til.

Nordjylland:

Mest opsigtsvækkende blev resultatet i Region Nordjylland, da flertallet for første gang i 14 år skiftede fra rødt til blåt.

Ulla Astman (S), der har siddet som formand for regionen siden dens oprettelse i 2007, blev skubbet ud.

I stedet bliver det Mads Duedahl, der er rådmand i Aalborg Kommune, som fra det nye år kan sætte sig i formandsstolen. Det skete efter forhandlinger med de borgerlige partier.

Blandt partierne bag Venstres formandskab er De Konservative, som selv havde folketingsmedlem Per Larsen som kandidat til at lede regionen.

Han har mulighed for at få næstformandsposten i regionen, men det afgøres først endeligt, når poster i regionsrådet skal fordeles på et møde klokken 14 onsdag.

Hovedstaden:

Lars Gaardhøj (S) fortsætter som regionsrådsformand i Region Hovedstaden, oplyser regionen i en pressemeddelelse onsdag morgen.

Han har har været regionsrådsformand i Hovedstaden siden 1. august, hvor han overtog posten fra Sophie Hæstorp Andersen (S).

Nu fortsætter han på posten de næste fire år, efter at et bredt flertal bestående af De Konservative, Enhedslisten, De Radikale, Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har peget på ham som regionsrådsformand.

Ved det netop overståede valg er Socialdemokratiet, der hidtil har været det største parti, gået fire mandater tilbage. Dermed har partiet ni pladser i regionsrådet.

De Konservative har fået flest mandater. Partiet går fem mandater frem og har dermed ti pladser i regionsrådet.

Trods fremgangen til De Konservative har det altså ikke været nok til at skubbe Socialdemokratiet væk fra formandsstolen.

Midtjylland:

Socialdemokratiet beholder også magten i Midtjylland efter forhandlinger natten igennem.

Anders Kühnau (S) genvinder således posten som regionsrådsformand i Region Midtjylland. Det oplyser han til TV2 News onsdag morgen.

- Det er 28 mandater, der står bag mig, siger han.

Der er tale om en aftale mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Kristendemokraterne, Psykiatri-Listen og Enhedslisten, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Aftalen rummer samtidig et ønske om, at regionsrådet ved budgetlægningen for 2023 afsætter 30 millioner kroner til psykiatriområdet - ud over psykiatriens andel af den realvækst, der tildeles hospitalerne i budget 2023.

Socialdemokratiet er gået tilbage med 4,3 procentpoint ved valget.

Med til aftalen i Region Midtjylland hører, at Hanne Roed (R) bliver 1. næstformand, og Stine Damborg (K) bliver 2. næstformand.

Sjælland:

Natten til onsdag var det muligt at finde et flertal i Region Sjælland, som er enige om at lade Heino Knudsen (S) fortsætte fire år mere som formand.

Det sker med opbakning fra De Radikale, Enhedslisten og SF ifølge TV 2 Lorry.

Socialdemokratiet er gået frem ved regionalvalget. Et mandat mere blev det til, og partiet kunne derfor glæde sig over 15 pladser i regionsrådet.

Imens blev Venstre det næststørste parti, da det lykkedes at fastholde dets ti mandater.

Det var dog ikke nok til, at Jacob Jensen (V) kunne blive ny formand. Og dermed blev årets regionalvalg afslutningen på Region Sjælland tid som svingregion, hvor formandskabet har skiftet mellem de to partier hvert fjerde år.

Syddanmark:

Den måske mindste overraskelse kom i Region Syddanmark, hvor Venstre stadig er det suverænt største parti i regionsrådet.

Med regionsrådsformand Stephanie Lose i spidsen får Venstre 39,2 procent af stemmerne og i alt 17 mandater. Det er en fremgang på 6,8 procentpoint og tre mandater.

Også Socialdemokratiet har oplevet en fremgang, men det var altså ikke nok til at kunne udfordre Stephanie Loses formandskab.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Regionsrådsvalg 2021.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.172