23948sdkhjf

Sommerhusejere anker ikke afgørelse i kæmpesommerhussag

Sagen om 10 kæmpesommerhuse i Marielyst Ferieby i Guldborgsund Kommune har fået et foreløbigt punktum.

De fire sommerhusejere, der 17. november ved Retten i Nykøbing Falster tabte deres private søgsmål mod kommunen om, at 10 sommerhuse skulle rives ned, anker ikke dommen til landsretten. Det skriver Lolland-Falster Folketidende.

- Det er nu 13 måneder siden, vi indledte retssagen, og det var imod en kommune, som har ændret sig politisk. Vi støtter op om og hilser det nye flertal og den nye borgmester velkommen. Derfor ville det også være et helt galt signal at sende, hvis vi ankede dommen. Den nye kommune ville være modparten, og det giver ikke mening, siger Ulrich Gosewinkel, den ene af de fire sommerhusejere, til Lolland-Falster Folketidende.

Striden står om, hvorvidt de 10 store sommerhuse, hvis størrelse og udseende strider mod den nuværende lokalplan, skulle rives ned eller lokalplanen ændres. Guldborgsund Kommune, med borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) i spidsen, har indtil nu ønsket det sidste efter at være blevet underkendt i Planklagenævnet tidligere i år.

Men nu er der kommet en ny borgmester til magten, Simon Hansen (S), og han bekræftede 18. november sit valgkampløfte om, at de 10 sommerhuse skal rives ned. Og det har fået Ulrich Gosewinkel og de tre andre naboer til ikke at gå videre med sagen - i denne omgang.

- Vi forbeholder os retten til at gå til Planklagenævnet og byretten, når vi ser den nye lokalplan. For vi står stadig fast på en nedrivning og vores erstatningskrav, sagde Ulrich Gosewinkel til Kommunefokus umiddelbart efter dommen i byretten.

Tidslinje i kæmpesommerhussagen:

 • 2007: Dansk Folkeferie begynder at sælge sommerhuse i sine feriecentre rundt omkring i Danmark, da de rente- og afdragsfrie midler, som man Folkeferie hidtil har fået fra Arbejderbevægelsen, bliver kendt konkurrenceforvridende. Derefter blev det en dårlig forretning at drive feriebyerne. De enkelte sommerhuse i Marielyst samles i ejerforeningen Marielyst Feriepark. Derudover sættes flere ubebyggede grunde i det tidligere feriecenter til salg separat.

 • Oktober 2019: Guldborgsund Kommune sender 10 kæmpesommerhuse i nabohøring, som firmaet Skanlux vil bygge på en grund lige ned til Det Falsterske Dige og Bøtø Strand, hvor der tidligere har været en naturlegeplads. De store sommerhuse ender med at blive på 180-242 kvm, mens et sommerhus i Marielyst Feriepark til sammenligning er 70 kvm. Husene er placeret med omkring 10 meters mellemrum. De store sommerhuse får desuden terrasse og spabad.

 • November 2019: Guldborgsund Kommune modtager 163 høringssvar fra beboere i Marielyst Ferieby og naboer.

 • Januar 2020: Efter længere tids diskussion i diverse udvalg om, hvorvidt Skanlux kan få tilladelse til at bygge sommerhuse i et område, som lokalplanen betegner som en ferieby, får Skanlux de første fire byggetilladelser. I processen er sommerhusene blevet slanket, så de overholder byggeprocenten på 15 procent.
 • Januar 2020: Ulrich Gosewinkel klager til Planklagenævnet over byrådets afgørelse.

 • Sommeren 2020: Skanlux begynder at opføre de første af de 10 sommerhuse.

 • 28 januar 2021: Ulrich Gosewinkel får medhold i sin klage til Planklagenævnet, som finder, at byggetilladelsen til de 10 sommerhuse er udstedt i strid med lokalplanen. Guldborgsund Kommune kan nu endten vælge at lovliggøre sommerhusene ved at rive dem ned eller ved at vedtage en ny lokalplan for området. Syv ud af de 10 sommerhuse står på det tidspunkt færdigt.

 • 15. marts 2021: Tre af Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalgets medlemmer stemmer for en nedrivning af sommerhusene, deriblandt partiet Venstre, to stemmer imod.

 • 16. april 2021: Guldborgsundlisten og Venstre stemmer for en ny lokalplan, hvilket redder de 10 sommerhuse fra at blive revet ned. Resten af byrådets medlemmer stemmer imod. De to partier har dog et underskrevet ændringsforslag med på byrådsmødet, hvor man blandt andet siger, at de 10 sommerhusejere ikke længere kan have et udendørs spabad. Desuden skal terrasserne gøres mindre.

 • April 2021: Ulrich Gosewinkel og tre andre naboer stævner Guldborgsund Kommune. De kræver, at de 10 sommerhuse rives ned.

 • 22. september 2021: Den civile retssag mellem de fire naboer og Guldborgsund Kommune begynder i Retten i Nykøbing Falster.

 • 17. november 2021: Retten i Nykøbing Falsters dom offentliggøres. Retten finder, at kommunen ikke er forpligtet til at rive sommerhusene ned, så længe de lovliggøres via en ny lokalplan. Kommunen frifindes også for erstatningsansvar.

 • 9. december 2021: De fire sommerhusejere vælger ikke at anke sagen mod Guldborgsund Kommune, men forebeholder sig retten til at klage til Planklagenævnet og anlægge en ny byretssag, når den nye lokalplan er klar.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.14