23948sdkhjf

Danmarks første cirkulære børnehus opnår særlig certificering

I Gladsaxe Kommune er et cirkulært og svanemærket byggeri - børnehuset Svanen - ved at tage form. Det er første gang, et cirkulært byggeri bliver certificeret med Svanemærket.

- Svanemærket stiller flere krav til byggerier, der er med til at fremme den cirkulære økonomi, blandt andet skrappe kemikaliekrav og krav til kvaliteten. Men det er første gang, vi ser så store andele af recirkulerede materialer i et projekt, som det er tilfældet med børnehuset Svanen. Derfor kan både vi og resten af byggebranchen hente brugbare erfaringer fra, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, i en pressemeddelelse.

Rensede mursten

Til det nye børnehus bliver der anvendt materialer fra nedrivningen af den tidligere Gladsaxe Skole på grunden. På baggrund af miljøkortlægningen af skolen har arkitektvirksomheden Lendager stået for at udvælge og sammensætte materialerne, i samarbejde med ejendomscenteret i kommunen.

- De arkitektoniske valg i børnehuset har afhængt af, hvilke typer, mængder og kvalitet af materialer som nedrivningen kunne levere. Vi har eksempelvis renset mursten og brugt dem igen. Den tilgang er god for miljøet og er med til at tilføre børnehuset karakter frem for kun at anvende nye materialer, siger Nikolaj Callisen Friis, arkitekt hos Lendager, i pressemeddelelsen.

- Det har været spændende for os at implementere genbrugsmaterialer i et svanemærket byggeri, idet Svanemærkets skrappe kemikaliekrav har hjulpet med at sikre, at vi ikke bygger skadelig kemi fra tidligere tider ind i byggeriet. Projektet har demonstreret, at genbrug og renhed i forhold til kemi kan lade sig gøre, tilføjer han.

Nu to færdigbyggede

Gladsaxe har allerede to færdigbyggede børnehuse med Svanemærket samt et børnehus, der har gennemgået en svanemærket renovering. Desuden er flere nye børnehuse ved at blive opført.

- Vi er stolte af at være de første, der får et cirkulært byggeri certificeret med Svanemærket. Nedrivningen har krævet mere tid og større omtanke for at kunne genbruge materialer. Fra skolen genbruges der 6.000 ton nedknust beton og 60.000 mursten, og så får vi et børnehus, der har sin helt egen fortælling fra starte, forklarer Helen Glindvad Kristensen, arkitekt hos Gladsaxe Kommune, og uddyber:

- For eksempel vil forældre, der selv har gået på Gladsaxe Skole, kunne genkende uret fra skolegården i orangeriet, og kuplen fra skolens observatorium bliver et legehus på legepladsen. kargaard

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.235