23948sdkhjf

Forskning i overvægt: Odsherred vil sætte ældres madglæde under lup

Nu kan unge mellem 14 og 17 år være med til at gøre en forskel for beboere på fire plejehjem i Assens Kommune.

Traditionelt set har danske plejecentre haft fokus på de småtspisende ældre. Det er der god grund til, for underernæring er med til at give et kortere og svækket liv som ældre. Derfor er kosten på plejecentrene rundt om i landet ofte meget energirig, og møntet på at smage godt og undgå vægttab hos beboerne.

Men faktisk er der i dag langt flere overvægtige og svært overvægtige ældre, der flytter ind på danske plejecentre.

6,5 procent af de ældre er undervægtige, mens 23 procent er svært overvægtige - og mange har type 2-diabetes.

Den situation rejser en række helt praktiske dilemmaer i hverdagen, som Odsherred Kommunes plejecentre og Madservice nu indgår i et nyt forskningsprojekt om sammen med Professionshøjskolen Absalon.

- Når man er svært overvægtig og får serveret den gode og energirige mad på ens plejecenter, så har det betydning for ens vægt og muligheder for at have et aktivt og selvstændigt liv. Muskelmassen kan blive nedbrudt, og man får sværere ved at røre sig. Samtidig kan det blive vanskeligere for medarbejderne at give den hjælp og pleje, der er brug for i dagligdagen, siger Tenna Christoffersen, der er Lektor, Ph-d-studerende og projektleder på forskningsprojektet i en pressemeddelelse fra Odsherred Kommune.

Formålet med projektet er derfor at undersøge, hvordan livskvalitetens kan øges for alle grupper af beboere på danske plejecentre gennem den rette ernæring og madservice.

- Det handler ikke om askese, forbud, slankekure eller mad uden smag. Det handler om at få kortlagt forholdene, undersøgt hvordan mad skaber livsglæde - og om sammen med at beboerne og medarbejderne på Odsherreds plejecentre og Madservice at udvikle god ernæringsrigtig mad og glædeskabende måltider, siger Tenna Christoffersen.

Læring skal bruges i køkkenerne

Der er forsket overraskende lidt i sammenhængen mellem ernæring og plejecenterbeboeres livskvalitet. Diskussioner om mad, ældre og plejecentre kredser derfor gerne om følelser og at ‘man jo skal have det godt i de sidste år’.

Imidlertid er det kun sparsomt undersøgt, hvad de ældre rent faktisk ønsker at spise - og om man i de kommunale køkkener kan servere mad, der passer til beboerne ernæringsmæssige behov. Leder af Madservice i Odsherred Kommune Lonni Kristensen ser meget frem til at deltage i projektet:

- Det her er et virkelig spændende projekt for os, da vi kan bruge det til at lave og servere lige netop den mad, som beboerne på plejecentrene har glæde af og brug for. Vi får en masse konkret og faktabaseret viden gennem projektet, og det vil vi selvfølgelig bruge, når vi udvikler kostkoncepter og laver vores mad til beboerne. Og så er vi selvfølgelig glade og stolte over, at vi som kommune er med til at gå forrest på det her område, siger Lonni Kristensen.

Målet er at den opnåede viden og madløsninger skal komme i spil, ikke blot i Odsherred, men på plejecentre rundt om i hele landet.

Fakta: Første trin - Kortlægning
  • Første trin i projektet er at indsamle viden om kropsammensætning, muskelstyrke, kostindtag og livskvalitet og den fysiske tilstand blandt alle beboere på plejecentrene. I den anden del udvikler vi indsatser med udgangspunkt i beboernes egne ønsker og behov og i samarbejde med plejepersonale og pårørende og andre interesserede.
  • Ældrerådet i Odsherred deltager i en referencegruppe for projektet. Det er naturligvis helt frivilligt at deltage i projektet, hvor den indledende videnindsamling bliver udført af studerende fra Professionshøjskolen Absalon - der dermed også får et indblik i, hvor spændende det kan være at arbejde i ældre- og plejesektoren.
  • Projektet skydes officielt i gang ved et presseevent den 19. maj 2022 kl. 10.00 - 11.30 på Plejecenter Solvognen i Højby med et presseevent for projektet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.127