23948sdkhjf

Ny lov: Kommuner kan forbyde ældre brændeovne næste år

Fra årsskiftet bliver det op til de enkelte kommuner, om de vil forbyde brændeovne produceret før 2008 i områder, hvor der er etableret fjernvarme eller naturgas. Det vil sige typisk byområder, hvor der bor mange mennesker på lidt plads. 

Det er en ny lov vedtaget tirsdag, der giver kommunen hjemmel til forbuddet.

Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Forslaget, som er en del af den politiske aftale Miljøinitiativer i grønne byer og en hovedstad i udvikling mellem regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, er netop stemt igennem efter tredjebehandling i Folketinget.

Overdødelighed

Hvert år dør alt for mange danskere for tidligt som følge af luftforurening. Særligt de gamle brændeovne er en stor udleder af sundhedsfarlige partikler, og derfor er det her, man sætter ind. 

Ældre brændeovne skønnes at udlede op til fem gange så mange partikler som nye brændeovne, og derfor er det et vigtigt skridt i retning af grønnere og renere byer, siger miljøminister Lea Wermelin:

- Luftforurening er skyld i, at tusindvis af danskere dør for tidligt hvert år. Derfor skal vi have renere luft i byerne og på villavejene i hele landet. Nu får kommunerne et nyt værktøj til at sikre renere luft, når vi giver dem mulighed for at forbyde gamle brændeovne, uden at borgerne er nødt til at etablere en ny varmekilde, siger miljøminister Lea Wermelin.

Skift ved boligkøb

Siden april 2021 har det været obligatorisk at skifte eller nedlægge en gammel brændeovn fra før 2003 i forbindelse med boligkøb. Den øgede udskiftning af gamle brændeovne er derfor allerede i gang over hele landet.

Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne og Alternativet stemte for forslaget. 

Fakta: Brændeovne i Danmark

  • Der er i alt ca. 700.000 brændeovne og pejseindsatse i Danmark, heraf er ca. 400.000 med stor usikkerhed vurderet at være før 2008.
  • Ca. 55 pct. af landets brændeovne er placeret i områder med fjernvarme eller naturgas. Det vurderes med stor usikkerhed, at der i 2020 var ca. 220.000 brændeovne fra før 2008 i områder med fjernvarme og naturgas.
  • Ifølge DCE dør ca. 4.000 danskere for tidligt hvert år som følge af luftforurening
  • Den samlede miljøeffekt af den nye lov vil afhænge af, hvor mange kommuner der vælger at benytte sig af den nye mulighed om at forbyde ældre brændeovne og pejseindsatser i områder, hvor der er fjernvarme og naturgas.
  • Fyringsanlæg til brændefyring (inklusiv pillefyr, brændekedler mv.) er fortsat den største danske bidragsyder til partikelforureningen. Ifølge de seneste data fra DCE fra Aarhus Universitet er det med stor usikkerhed beregnet, at al brændefyring fylder ca. 40 pct.

Kilde: MIljøministeriet

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109